Thursday, 24 December 2009

Aduhai Azhariy!

(Sekadar Hiasan)


Beberapa ketika dahulu Allah telah mengizinkan sebuah pertemuan antara saya dan Nur (bukan nama sebenar). Subahanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar. Pertemuan kami adalah bibit persahabatan yang bermula selepas Nur melayari blog saya ini. Kepada Nur saya tanyakan bagaimana beliau memperolehi alamat teratak saya ini (tak wajar sebenarnya soalan itu). Nur memaklumkan saya seorang ukhti fillah yang mencadangkan kepada Nur untuk melayari blog saya. Kebetulan Nur menghadapi masalah yang agak berat untuk dipikul seorang diri.

Dari ta'aruf biasa, Nur telah menemukan keselesaan untuk berbicara dengan saya. Justeru perlahan-lahan Nur mula berkongsi dengan saya jiwa rasa beliau. Jauh di sudut hati saya kagum dengan Nur yang mencintai jalan dakwah ini walau mehnah yang tersedia di hadapan beliau bukan sedikit. Saya menghadiahkan 'telinga' dan hati saya kepada Nur. Saya tenggelam dalam luahan rasa Nur. Kami punya persamaan!

Beberapa tahun dahulu masalah Nur adalah masalah saya. Hati saya hancur, luka itu berdarah kembali. Di tambah pula kebelakangan ini sering sahaja saya bermimpikan dia yang menghadiahkan luka itu, pernah saya mimpi saya menampar dia. Dan sesudah mimpi itu saya akan letih seletih-letihnya. Suami saya sering menasihati saya supaya saya memaafkan insan itu, tapi apakan daya saya tidak mampu dan masih berusaha kearah itu.

Berikutan itu status 'ym' saya beberapa hari ini menzahirkan kekacauan yang melanda jiwa saya. Tanpa disangka-sangka, status 'ym' saya telah menimbulkan pelbagai spekulasi. Sehingga beberapa individu yang tidak berkenaan merespon kepada status saya mengatakan bahawa mereka 'terasa' dengan status 'ym' saya tersebut. Lucunya, saya tidak mengenali mereka. Saya biarkan respon mereka bertebaran di angin lalu!

Saya turut terganggu dengan status yang saya zahirkan itu kerana insan yang bertanggungjawab menghadiahkan saya sebuah sejarah penuh berdarah itu menghantar mesej kepada saya! Mesej yang tidak diingini saya kira.

Nur sebenarnya, telah dilamar oleh seorang azhariy. Ustaz itu melamar Nur melalui emel, dan saya sendiri diberi kesempatan oleh Nur untuk meniti bait bicara Ustaz itu. Semasa membaca emel itu, saya benar-benar kembali ke daerah perit milik saya, kenangan yang tersimpan kemas dalam ingatan ini. Bersandarkan Allah dan rasul Ustaz itu mahu mereka taqdim, tetapi untuk tempoh masa yang tidak jelas kerana Ustaz tersebut punya beberapa masalah yang perlu di selesaikan.

Adinda Nur yang bersangka baik dengan Ustaz tersebut di iringi pula dengan istikharah beliau, beliau menerima lamaran tersebut. Tetapi malangnya baru sahaja 4 bulan usia perkenalan tersebut, Ustaz tersebut telah menuturkan sesuatu yang tidak enak untuk didengari kepada adik angkat Nur yang merupakan orang tengah meraka ini. Nur telus kepada adik angkatnya pada setiap perkembangan perhubungan itu. Sebaliknya Ustaz itu berdusta, dusta pada bicaranya! Ustaz itu mengatakan bahawasanya antara dia dan Nur tidak ada hubungan istimewa malah mereka belum pun sampai ke peringkat taqdim. Hanya sahabat biasa katanya.

Nur yang mendengarkan hal ini, terduduk dan tertunduk dengan ujian yang datang kepadanya. Saya sangat memahami perasaan Nur. Nur gadis suci yang tidak pernah membuka hati untuk mana-mana lelaki. Allah menduga gadis suci itu seperti mana saya pernah teruji. Nur mendatangi saya dengan air mata, sungguh saya tidak punya jawapan untuk setiap persoalan beliau. Kerana saya sendiri menjadi musykil dengan pengakuan Ustaz yang tak berapa nak Ustaz itu!

Setelah pelbagai janji manis dan impian yang dibina bersama melalui pelbagai perancangan mereka, akhirnya Nur terkandas. Setelah mereka ini ditaqdim, cadangan tarikh nikah juga sudah ditetapkan. Dari cerita Nur, saya dapat membuat kesimpulan bahawa ustaz ini sebenarnya ego. Ego seorang Azhariy mugnkin.

Saya sampai kepada kesimpulan itu selepas Nur memberi tahu saya, bahawa perubahan ustaz itu mula ketara apabila Nur melarang Ustaz itu menelefon Nur tanpa ada sebab musabab yang menghalalkannya.Nur juga tidak selesa dengan gaya perbualan ustaz tersebut yang semakin hari semakin lagho katanya. Demi melindungi kesucian proses baitulmuslim mereka yang baru bermula Nur tekad untuk menegur ustaz tersebut. Bukan mudah untuk Nur menegur seorang ustaz, kerana Nur bukan dari latar belakang pendidikan agama, tetapi apa yang saya pasti Nur dalam jalannya mencari redha Allah SWT. Dek kerana teguran itu segala-galanya musnah.

Masih saya ingat bait bicara ustaz tersebut dalam emelnya kepada Nur, betapa beliau menunjukkan kesungguhan dan mahukan Nur menjadi suri hidup beliau. Sayang seribu kali sayang, ustaz itu sebenarnya tewas di medan nafsunya sendiri. Gagal untuk memanifestasikan maksud teguran Nur, malah tercabar pula. Sewajarnya ustaz tersebut perlu bersyukur kerana Nur masih mampu menegur ustaz tersebut dan tidak hanyut dengan gelombang cinta ciptaan ustaz itu sendiri. Hebat permainan syaitan!

Setelah beberapa hari ustaz itu kemudiannya ber'ym' dengan Nur seolah-olah tiada apa yang berlaku. Mungkin pada sangkaanya Nur tidak tahu apa-apa. Nur yang pada mulanya berdiam diri akhirnya bersuara. Bertanyakan hal yang sebenar dalam situasi yang terkawal. Pertanyaan dan persoalan Nur tidak dijawab. Sepi seribu bahasa. Beberapa hari setelah itu ustaz tersebut memohon pada Nur untuk membaca blog beliau sebagai jawapan kepada persoalan yang Nur tanyakan. Saya juga turut membacanya. Saya tahu Nur pasti menangis lagi. Isu yang ditimbulkan oleh ustaz itu adalah pasangan yang solehah. Saya masih punya 1001 hujah untuk dijawab oleh ustaz itu, pun begitu matlamat saya sekarang adalah membantu Nur dan bukannya untuk 'megajar' ustaz itu.

Kepada Nur, saya tuturkan beberapa bicara hati juga pengalam duka saya sendiri, dan akhirnya saya melihat Nur kembali tabah untuk meniti hari-hari mendatang.

Tetapi saya masih tidak melupakan segalanya, saya terduduk dengan fenomena ini. Kerana ini bukan pengalaman Nur seorang malah lebih dari itu saya pernah melaluinya, lebih perit dan parah kisah saya itu, juga kisah beberapa sahabiah yang melaluinya. Apa yang saya pasti bagi akhowat-akhowat yang begitu naif mengukur golongan azhariy ini kasih sayang Allah adalah pengubat lara itu.

Saya tidak nafikan bukan semua azhariy yang begitu tetapi kebanyakkan begitu. Saya percaya masih ada yang bersih fikrahnya. Saya punya seorang sahabat azhariy yang sangat dekat dengan kehidupan saya dan suami, sahabat yang pernah menuntun saya bangun dari 1001 ujian dengan membisikkan kepada saya qalam Allah dan hadith nabi saw. Hakikatnya hanya dia yang saya temui dengan seindah akhlak dan semulus adab. Moga dirimu terus mewangi sehingga ke syurga sana dengan akhlak dan adab itu sahabat . (Lamka)

Saya berbincang dengan suami mengenai hal ini. Menurut suami yang membezakan antara hamba Allah adalah taqwa, dan taqwa ini bukan milik golongan ustaz sahaja. Setiap individu mampu untuk memiliki taqwa itu. Agama yang baik itu ukurannya bukan pada 'title' seseorang sebaliknya ia terletak pada iman dan amal mereka.

Golongan akhawat yang berfikrah lebih cenderung untuk memiliki zauj yang bergelar ustaz kerana di situ mereka yakin mereka telah pilih yang beragama sedangkan berilmu agama belum tentu beragama. Saya terdiam memikirkan kebenaran kata-kata suami yang sangat saya cintai selepas Allah dan Rasul itu.

Terkenang pula saya kepada bicara ayahanda apabila saya meningkat remaja. kata ayah "Setinggi mana pun serban seorang lelaki, sepanjang mana pun janggut seorang lelaki, dia tetap seorang lelaki yang lelaki. Seorang manusia yang punya segala kelemahan, justeru usah justifikasi dengan hanya melihat zahirnya."

Itulah hakikatnya apabila bercakap soal taqdim, baitul muslim permulaan ke arahnya memerlukan mujahadah yang sangat kuat. Untuk memulakannya sangat mudah tetapi memastikan kesuciannya sehingga akad nikah amatlah payah.

Biarpun dia adalah azhariy, dia bertalaqqi dengan pelbagai syeikh di bumi itu hakikatnya dia tak kan mampu menjadi insan yang 'beragama' selagi mana dia tidak mampu amanah pada ilmunya, luhur pada amalnya. Apabila khianat dan mazmumah yang menghiasi bagaimana untuk mengecapi taqwa dan menjadi insan beragama seperti yang nabi maksudkan dalam hadith baginda? Begitu ujian bagi mereka golongan azhariy dan lain pula ujian kita yang ingin mengenggam taqwa dalam keadaan bertatih mengutip satu persatu mutiara syariatullah.

Apa pun sebagai hamba seharus kita kembali kepada DIA . Kita harus insafi bahawa segala sesuatu senantiasa dalam pengetahuan Allah dan bagaimana untuk berdusta di hadapanNYA. Moga-moga kita dapat suburkan dan bajai sifat ihsan di dalam diri ke arah memperbaiki peribadi untuk menjadi hamba acuan quran dan syariatullah persis seperti yang dikhendaki olehNYA.


Nota : Hakikatnya hidup ini adalah untuk mati dan bertemu dengan sang pencipta juga kekasihnya. Semoga kita semua akan diampuni dan dipilih untuk melihat wajah Allah dan Rasulullah. La ilaha Illa Allah Muhammad Rasulullah, Allahummah Solli 'Ala Muhammad

5 comments:

ummi09 said...

Sangat terpesona bait2 penulisan syam... sangat berkesan dijiwa nurani.. syam, moga konsisten dan istiqamah dalam kesucian hati menuju Illahi... akk dapat tahu syam dah pregant, tahniah.. jaga diri baik2.. kongsilah pengalaman syam tersebut ye.. JazakaLLah..

NIk Fauziah Nik Hussin said...

salam sham..
benar hanya taqwa yg membezakan..bukan ilmu, serban atau janggut.. Ada ilmu tidak beramanah dengan ilmu jadikan serong itu hanya iman Ilmu..
wallahu a'lam

Alia said...

[quote]

sng je kesimpulannya..nabi lahir mekah..abu lahab pon di mekah..mekah tempat suci..tp nabi paling mulia disisi allah..
dan abu lahab...? hingga tersenarai namenye dalam ayat quran bhawa dia antara org yg menjadi ahli neraka.. xsemestinya bile berada ditempat yg baik semua org akan baik..begitu juga sebaliknya..

jgn menilai sesuatu pada ukuran yg umum...

tgk..lihat dan teliti secara mendalam..itu lah gunanya akal yg allah anugerahkan..

walaupon berkemungkinan besar ramai yg melakukan perkara tu..tp xbermakna seluruhnya menerima padahnya..

igtkaah kite suatu ketika dahulu berita yg menggemparkn malaysia..seorang wanita..HAFIZAH [org yg menghafal al-quran seluruhnya]..melakukan hubungan seks dgn ramai lelaki..di tempat2 yg terbuka..dalam bas...train...

klu pikir logik..mana mungkin sorg yg da faham quran secara seluruhnya bisa melakukan perkara ini...dugaan demi dugaan menguji sejauh mana iman dan taqwa kite pada yg ESA...

siapa kita mahu meletakkan hukum terhadap mereka.

skdr pndgn..wallahu'alam

Thirah said...

hebat bicara anda!!

Salam Kenal.

ilhamkucari said...

SUBHANALLAH..

SUBHANALLAH..

SUBHANALLAH..

ALLAHURABBI...

menyingkap kenangan demi pengajaran yang berpanjangan...

terima kasih kak...
dirimu dan diriku serupa...

doa dari kejauhan...
sesungguhnya Allah MAHA MENGETAHUI...

Thursday, 24 December 2009

Aduhai Azhariy!

(Sekadar Hiasan)


Beberapa ketika dahulu Allah telah mengizinkan sebuah pertemuan antara saya dan Nur (bukan nama sebenar). Subahanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar. Pertemuan kami adalah bibit persahabatan yang bermula selepas Nur melayari blog saya ini. Kepada Nur saya tanyakan bagaimana beliau memperolehi alamat teratak saya ini (tak wajar sebenarnya soalan itu). Nur memaklumkan saya seorang ukhti fillah yang mencadangkan kepada Nur untuk melayari blog saya. Kebetulan Nur menghadapi masalah yang agak berat untuk dipikul seorang diri.

Dari ta'aruf biasa, Nur telah menemukan keselesaan untuk berbicara dengan saya. Justeru perlahan-lahan Nur mula berkongsi dengan saya jiwa rasa beliau. Jauh di sudut hati saya kagum dengan Nur yang mencintai jalan dakwah ini walau mehnah yang tersedia di hadapan beliau bukan sedikit. Saya menghadiahkan 'telinga' dan hati saya kepada Nur. Saya tenggelam dalam luahan rasa Nur. Kami punya persamaan!

Beberapa tahun dahulu masalah Nur adalah masalah saya. Hati saya hancur, luka itu berdarah kembali. Di tambah pula kebelakangan ini sering sahaja saya bermimpikan dia yang menghadiahkan luka itu, pernah saya mimpi saya menampar dia. Dan sesudah mimpi itu saya akan letih seletih-letihnya. Suami saya sering menasihati saya supaya saya memaafkan insan itu, tapi apakan daya saya tidak mampu dan masih berusaha kearah itu.

Berikutan itu status 'ym' saya beberapa hari ini menzahirkan kekacauan yang melanda jiwa saya. Tanpa disangka-sangka, status 'ym' saya telah menimbulkan pelbagai spekulasi. Sehingga beberapa individu yang tidak berkenaan merespon kepada status saya mengatakan bahawa mereka 'terasa' dengan status 'ym' saya tersebut. Lucunya, saya tidak mengenali mereka. Saya biarkan respon mereka bertebaran di angin lalu!

Saya turut terganggu dengan status yang saya zahirkan itu kerana insan yang bertanggungjawab menghadiahkan saya sebuah sejarah penuh berdarah itu menghantar mesej kepada saya! Mesej yang tidak diingini saya kira.

Nur sebenarnya, telah dilamar oleh seorang azhariy. Ustaz itu melamar Nur melalui emel, dan saya sendiri diberi kesempatan oleh Nur untuk meniti bait bicara Ustaz itu. Semasa membaca emel itu, saya benar-benar kembali ke daerah perit milik saya, kenangan yang tersimpan kemas dalam ingatan ini. Bersandarkan Allah dan rasul Ustaz itu mahu mereka taqdim, tetapi untuk tempoh masa yang tidak jelas kerana Ustaz tersebut punya beberapa masalah yang perlu di selesaikan.

Adinda Nur yang bersangka baik dengan Ustaz tersebut di iringi pula dengan istikharah beliau, beliau menerima lamaran tersebut. Tetapi malangnya baru sahaja 4 bulan usia perkenalan tersebut, Ustaz tersebut telah menuturkan sesuatu yang tidak enak untuk didengari kepada adik angkat Nur yang merupakan orang tengah meraka ini. Nur telus kepada adik angkatnya pada setiap perkembangan perhubungan itu. Sebaliknya Ustaz itu berdusta, dusta pada bicaranya! Ustaz itu mengatakan bahawasanya antara dia dan Nur tidak ada hubungan istimewa malah mereka belum pun sampai ke peringkat taqdim. Hanya sahabat biasa katanya.

Nur yang mendengarkan hal ini, terduduk dan tertunduk dengan ujian yang datang kepadanya. Saya sangat memahami perasaan Nur. Nur gadis suci yang tidak pernah membuka hati untuk mana-mana lelaki. Allah menduga gadis suci itu seperti mana saya pernah teruji. Nur mendatangi saya dengan air mata, sungguh saya tidak punya jawapan untuk setiap persoalan beliau. Kerana saya sendiri menjadi musykil dengan pengakuan Ustaz yang tak berapa nak Ustaz itu!

Setelah pelbagai janji manis dan impian yang dibina bersama melalui pelbagai perancangan mereka, akhirnya Nur terkandas. Setelah mereka ini ditaqdim, cadangan tarikh nikah juga sudah ditetapkan. Dari cerita Nur, saya dapat membuat kesimpulan bahawa ustaz ini sebenarnya ego. Ego seorang Azhariy mugnkin.

Saya sampai kepada kesimpulan itu selepas Nur memberi tahu saya, bahawa perubahan ustaz itu mula ketara apabila Nur melarang Ustaz itu menelefon Nur tanpa ada sebab musabab yang menghalalkannya.Nur juga tidak selesa dengan gaya perbualan ustaz tersebut yang semakin hari semakin lagho katanya. Demi melindungi kesucian proses baitulmuslim mereka yang baru bermula Nur tekad untuk menegur ustaz tersebut. Bukan mudah untuk Nur menegur seorang ustaz, kerana Nur bukan dari latar belakang pendidikan agama, tetapi apa yang saya pasti Nur dalam jalannya mencari redha Allah SWT. Dek kerana teguran itu segala-galanya musnah.

Masih saya ingat bait bicara ustaz tersebut dalam emelnya kepada Nur, betapa beliau menunjukkan kesungguhan dan mahukan Nur menjadi suri hidup beliau. Sayang seribu kali sayang, ustaz itu sebenarnya tewas di medan nafsunya sendiri. Gagal untuk memanifestasikan maksud teguran Nur, malah tercabar pula. Sewajarnya ustaz tersebut perlu bersyukur kerana Nur masih mampu menegur ustaz tersebut dan tidak hanyut dengan gelombang cinta ciptaan ustaz itu sendiri. Hebat permainan syaitan!

Setelah beberapa hari ustaz itu kemudiannya ber'ym' dengan Nur seolah-olah tiada apa yang berlaku. Mungkin pada sangkaanya Nur tidak tahu apa-apa. Nur yang pada mulanya berdiam diri akhirnya bersuara. Bertanyakan hal yang sebenar dalam situasi yang terkawal. Pertanyaan dan persoalan Nur tidak dijawab. Sepi seribu bahasa. Beberapa hari setelah itu ustaz tersebut memohon pada Nur untuk membaca blog beliau sebagai jawapan kepada persoalan yang Nur tanyakan. Saya juga turut membacanya. Saya tahu Nur pasti menangis lagi. Isu yang ditimbulkan oleh ustaz itu adalah pasangan yang solehah. Saya masih punya 1001 hujah untuk dijawab oleh ustaz itu, pun begitu matlamat saya sekarang adalah membantu Nur dan bukannya untuk 'megajar' ustaz itu.

Kepada Nur, saya tuturkan beberapa bicara hati juga pengalam duka saya sendiri, dan akhirnya saya melihat Nur kembali tabah untuk meniti hari-hari mendatang.

Tetapi saya masih tidak melupakan segalanya, saya terduduk dengan fenomena ini. Kerana ini bukan pengalaman Nur seorang malah lebih dari itu saya pernah melaluinya, lebih perit dan parah kisah saya itu, juga kisah beberapa sahabiah yang melaluinya. Apa yang saya pasti bagi akhowat-akhowat yang begitu naif mengukur golongan azhariy ini kasih sayang Allah adalah pengubat lara itu.

Saya tidak nafikan bukan semua azhariy yang begitu tetapi kebanyakkan begitu. Saya percaya masih ada yang bersih fikrahnya. Saya punya seorang sahabat azhariy yang sangat dekat dengan kehidupan saya dan suami, sahabat yang pernah menuntun saya bangun dari 1001 ujian dengan membisikkan kepada saya qalam Allah dan hadith nabi saw. Hakikatnya hanya dia yang saya temui dengan seindah akhlak dan semulus adab. Moga dirimu terus mewangi sehingga ke syurga sana dengan akhlak dan adab itu sahabat . (Lamka)

Saya berbincang dengan suami mengenai hal ini. Menurut suami yang membezakan antara hamba Allah adalah taqwa, dan taqwa ini bukan milik golongan ustaz sahaja. Setiap individu mampu untuk memiliki taqwa itu. Agama yang baik itu ukurannya bukan pada 'title' seseorang sebaliknya ia terletak pada iman dan amal mereka.

Golongan akhawat yang berfikrah lebih cenderung untuk memiliki zauj yang bergelar ustaz kerana di situ mereka yakin mereka telah pilih yang beragama sedangkan berilmu agama belum tentu beragama. Saya terdiam memikirkan kebenaran kata-kata suami yang sangat saya cintai selepas Allah dan Rasul itu.

Terkenang pula saya kepada bicara ayahanda apabila saya meningkat remaja. kata ayah "Setinggi mana pun serban seorang lelaki, sepanjang mana pun janggut seorang lelaki, dia tetap seorang lelaki yang lelaki. Seorang manusia yang punya segala kelemahan, justeru usah justifikasi dengan hanya melihat zahirnya."

Itulah hakikatnya apabila bercakap soal taqdim, baitul muslim permulaan ke arahnya memerlukan mujahadah yang sangat kuat. Untuk memulakannya sangat mudah tetapi memastikan kesuciannya sehingga akad nikah amatlah payah.

Biarpun dia adalah azhariy, dia bertalaqqi dengan pelbagai syeikh di bumi itu hakikatnya dia tak kan mampu menjadi insan yang 'beragama' selagi mana dia tidak mampu amanah pada ilmunya, luhur pada amalnya. Apabila khianat dan mazmumah yang menghiasi bagaimana untuk mengecapi taqwa dan menjadi insan beragama seperti yang nabi maksudkan dalam hadith baginda? Begitu ujian bagi mereka golongan azhariy dan lain pula ujian kita yang ingin mengenggam taqwa dalam keadaan bertatih mengutip satu persatu mutiara syariatullah.

Apa pun sebagai hamba seharus kita kembali kepada DIA . Kita harus insafi bahawa segala sesuatu senantiasa dalam pengetahuan Allah dan bagaimana untuk berdusta di hadapanNYA. Moga-moga kita dapat suburkan dan bajai sifat ihsan di dalam diri ke arah memperbaiki peribadi untuk menjadi hamba acuan quran dan syariatullah persis seperti yang dikhendaki olehNYA.


Nota : Hakikatnya hidup ini adalah untuk mati dan bertemu dengan sang pencipta juga kekasihnya. Semoga kita semua akan diampuni dan dipilih untuk melihat wajah Allah dan Rasulullah. La ilaha Illa Allah Muhammad Rasulullah, Allahummah Solli 'Ala Muhammad

5 comments:

ummi09 said...

Sangat terpesona bait2 penulisan syam... sangat berkesan dijiwa nurani.. syam, moga konsisten dan istiqamah dalam kesucian hati menuju Illahi... akk dapat tahu syam dah pregant, tahniah.. jaga diri baik2.. kongsilah pengalaman syam tersebut ye.. JazakaLLah..

NIk Fauziah Nik Hussin said...

salam sham..
benar hanya taqwa yg membezakan..bukan ilmu, serban atau janggut.. Ada ilmu tidak beramanah dengan ilmu jadikan serong itu hanya iman Ilmu..
wallahu a'lam

Alia said...

[quote]

sng je kesimpulannya..nabi lahir mekah..abu lahab pon di mekah..mekah tempat suci..tp nabi paling mulia disisi allah..
dan abu lahab...? hingga tersenarai namenye dalam ayat quran bhawa dia antara org yg menjadi ahli neraka.. xsemestinya bile berada ditempat yg baik semua org akan baik..begitu juga sebaliknya..

jgn menilai sesuatu pada ukuran yg umum...

tgk..lihat dan teliti secara mendalam..itu lah gunanya akal yg allah anugerahkan..

walaupon berkemungkinan besar ramai yg melakukan perkara tu..tp xbermakna seluruhnya menerima padahnya..

igtkaah kite suatu ketika dahulu berita yg menggemparkn malaysia..seorang wanita..HAFIZAH [org yg menghafal al-quran seluruhnya]..melakukan hubungan seks dgn ramai lelaki..di tempat2 yg terbuka..dalam bas...train...

klu pikir logik..mana mungkin sorg yg da faham quran secara seluruhnya bisa melakukan perkara ini...dugaan demi dugaan menguji sejauh mana iman dan taqwa kite pada yg ESA...

siapa kita mahu meletakkan hukum terhadap mereka.

skdr pndgn..wallahu'alam

Thirah said...

hebat bicara anda!!

Salam Kenal.

ilhamkucari said...

SUBHANALLAH..

SUBHANALLAH..

SUBHANALLAH..

ALLAHURABBI...

menyingkap kenangan demi pengajaran yang berpanjangan...

terima kasih kak...
dirimu dan diriku serupa...

doa dari kejauhan...
sesungguhnya Allah MAHA MENGETAHUI...