Sunday, 15 February 2009

menuju hari abadi

Dewasa ini akhbar-akhbar tempatan seolah-olah sebati dengan hidangan masalah akhlak dan aqidah para remaja yang begitu membimbangkan. Sehingga suatu hari terfikir dimanakah aku berpijak? Bukankah ini Negara Islam yang di laungkan apakah wajar berita-berita keruntuhan moral ini semakin popular dan siapa pula yang bertanggungjawab untuk mencantasnya dari akar umbi?

Lebih menyedihkan apabila yang cuba dipersembahkan akhbar hari ini remaja yang terlibat di dalam kancah yang tidak sihat ini bukan setakat mereka yang tidak mempunyai asas agama, tetapi anak-anak yang menuntut ilmu 'ukhrawi ini juga tewas dengan tuntutan nafsu mereka. Mudah untuk kita menyalahkan, tetapi sukar untuk kita hulurkan bantuan. Dengan itu saya mulakan kembara fikran, perhatian dan bacaan untuk telusuri jalan-jalan mereka. Jelas kegagalan manusia untuk berpegang kepada janji yang telah kita buat sebelum didatangkan ke dunia di sisi Allah adalah punca utama.

Sangat menyedihkan apabila jatuh tersungkur di lembah yang tidak sepatutnya baru terdetik hati akan janji yang telah dibuat. Saat itu terasa diri begitu hina, namun ketahuilah Allah maha pengampun. Semoga taubat kita diterima Allah dan semoga langkah ini terus dipimpin oleh Ar Rahman. Jangan sesekali kita lupa bahawa kedatangan kita sebenarnya dihantar dengan manifesto sebagai khalifah.

Justeru segala yang terjadi pasti akan dipertanggungjawabkan. Hakikat sebuah kehidupan adalah untuk menyembah Allah SWT. Sesuai dengan firman Allah dalam Surah Adz-Zariyat:56 Dan tidak aku ciptaklan jin dan manusia melainkan supaya merka menyembahku. Firman Allah ini telah menjelaskan akan arah tuju sebuah kehidupan, betapa sebnarnya kita dalam sebuah perjalanan yang panjang menuju Negara abadi dan kita sbenarnya berada di dalam sebuah persinggahn dalam mengumpul bekalan untuk membina kehidupan yang kekal.

Dalam melalui kehidupan yang sementara ini telah Allah tetapkan landasan yang perlu kita akur dalam menjalani kehidupan ini. Persoalannya apakah kita benar-benar menghayati akan landasan yang telah Allah tetapkan ini? Saya tidak mahu menjawab persoalan ini, tetapi tanyakan pada diri anda akan mendapat jawapannya.

Sekiranya Objektif penciptaan manusia itu di kaji pastinya kita akan merasakn bahawa saat yang tinggal ini tidak mencukupi untuk bertemu dengan kekasih yang abadi. Namun begitu kerana kegagalan manusia dalam menghayati objektif kehidupan yang sebenar ini maka lahirlah pelbagai masalah yang menghambat norma kehidupan masyarakat kita.Nabi SAW telah bersabda, "Berpeganglah pada Al-Quran dan Sunnah nescaya tidak kalian sesat", persoalannya berapa ramai pula yang benar-benar berpegang kepada kedua sumber yang selamat ini?

Jika, Al-Quran dan Sunnah yang menjadi pegangan nescaya tidaklah hari ini kita terpaksa menonton masalah kebejatan akhlak dan aqidah yang megancam para remaja hari ini. Kunci utama kepada segala kema'siatan yang melanda adalah kerana kurangnya amal-Islami itu sendiri dalam diri masing-masing. Kegawatan amala-Islami yang dipraktikan ini berpunca dari ketandusan 'Ilmu, dan jika ini masalah yang kita dapat lihat dalam kelompok masyarakat awam pastilah penyelesaiannya menuntut 'Ilmu dan mengamalkannya. Pun beigtu amatlah menghairankan bilamana terjadinya glombang 'tsunami ma'siat ini dikalangan yang menuntut ilmu 'agama. Pastinya manusia tiadak ada yang maksum, melainkan baginda nabi, tetapi sejauh manakah usaha yang kita untuk mengamalkan 'ilmu yang kita pelajari.

Seperti yang saya nyatakan di awal tadi, kehidupan ini adalah destinasi persinggahan dan segala panduan telah pun dibekalkan kepada kita, Penciptaan manusia adalah bersama fitrahnya. Namun begitu apabila fitrah itu bertukar menjadi fitnah maka siapakah yang harus dipersalahkan? Saya melihat ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam memastikan anak-anak ini dibentuk menggunakan acuan peribadi Quran.

Tanyalah kepada mana-mana ibu, sanggupkah anda melihat anak anda di pukul dengan besi, dihambat dengan dawai-dawai panas dan diseksa? Pasti jawapannya adalah TIDAK, tetapi sayang seribu kali sayang apabila ibu bapa hari ini tanpa sedar sanggup membiarkan anak-anak ini menerima azab yang maha dahsyat di akhirat kelak. Azab Allah itu sangat dahsyat. Tetapi menghairankan apabila ibu dan bapa hari ini seolah-olah menghadiahkan anak ini kepada api neraka itu secara mudah. Tidak saya menyalahkan ibu bapa tetapi kesedaran yang perlu ada di kalangan ibu bapa itu memainkan peranan yang sangat penting dalam memastikan hukum Allah di junjung tinggi.

Kita lihat fenomena hari ini, ibu keluar berjalan dengan anak, si ibu manis dipandang tetapi si anak, Astaghfirullah segala lekuk jelas kelihatan. Bila ditanya kepada ibu, "tak pe lah muda-muda ni lah nak bergaya, kalau dah tua nak bergaya nant orang kata buang tebiat pula" Lihatlah yang dikisahkan apa yang "Orang kata" Tidak terfikirkah kita apa yang Allah kata? Sedari akil baligh anak itu sudah pun wajib ke atasnya untuk menutup 'aurat, dan jika gagal mengikut hukum itu pasti azab yang dijanjikan akan di berikan. Hairan ya, yang dibimbang ibu dan bapa hari ini ialah apa kata orang sedangkan kata orang itu bersifat sementara, dan ia akan berlalu pergi tapi hukum Allah itu PASTI.

Sebelum membeli minyak wangi yang akan di ambil kira ialah baunya, yang kedua tempoh kekalnya minyak wangi itu, kalau ianya bersifat sementara pasti ianya tidak menjadi pilihan dan yang menjadi pilihan pasti yang 'Stay longer'kenapa konsep ini tidak kita aplikasikan dalam hidup? Kenapa dalam urusan yang melibatkan pembentukan kehidupan di akhirat, kita memberatkan urusan sementara, sedangkan sudah pastinya kebahagiaan dan keseronokan di sini buakn jaminan untuk kehidupan yang lebih baik disana.

Perlu kita renungkan bersama. Apabila indeks kemaksiatan yang meningkat ini di teliti persoalan yang timbul, tidak bimbangkah ibubapa melihat anak-anak menuju ke kancah kehancuran, sekali lagi saya tidak menyalahkan ibu bapa tapi saya mahu saya dan anda semua berfikir, sejauh mana usaha atau peranan yang telah kita mainkan sebagai ibu bapa dan ahli masyarakat dalam menangani gejala-gejala yang tidak sihat ini. Dan pastinya sentuhan didikan awal itu memainakn peranan dalam kehidupan seorang anak.

Seingat saya, pada zaman sebelum merdeka perkara utama yang akan dibimbangkan keatas seorang anak gadis yang telah akil balilgh ialah, penguasaan ilmu fardhu 'ain, latihan pengurusan rumah, dan jodoh anak itu. Fenomena mngahwinkan anak di usia yang muda adalah satu langkah yang sangat baik untuk menjauhi kemaksiatan. Malah pernikahan yang dijalankan untuk mengelak dari melakukan dosa kerana takutkan azabAllah diberi pula pahala disisi Allah..Masha Allah. Tidak terkecuali bagi anak lelaki, pastinya ibu bapa sudah pun mendidik anak teruna itu dengan menggalskan beban tanggungjawab dalam uasha mencari rezeki dan bertindak sebagai pemimpin kepada adik-adik yang lain, pun begitu usaha ini adalah untuk mendidik anak itu untuk berifkir secara matang dan menajdikan anak itu lebih bertanggunjawab, maka dengan itulah kita lihat sejarah membuktikan atuk dan nenek kita mendirikan rumahtangga di usia belasan tahun, alhamdulillah bahagia.

Arus kemodenan yang meragut norma kehidupan masyarakat muslim yang positif hari ini telah berjaya mengalihkan pemikiran ibu bapa dalam memastikan anak mereka terarah dalam usaha untuk mengejar kemewahan dan kekayaan. Perbezaan 'orang dulu-orang sekarang' ini sbenarnya telah banyak mendatangkan impak yang negatif dalam masayarakat. Lihat sahaja dek kerana rakus menekan anak-anak untuk menguasai harta dan pangkat, adab dan maruah tergadai.

Alangkah indahnya jika ibu bapa hari ini dengan rela dapat seimbangkan antara tuntutan syara' dan zaman. Ibu bapa hari ini lebih rela melihat anak mereka bercinta di alam kampus berbanding mendirikan rumah tangga. Inilah pemikrian ibu bapa yang kononya mengasihi dan menyayangi anak, tetapi sebaliknya mereka mengahadiahkan anak itu kedalam api neraka Allah.Alasan biasa kita dengar dari ibu bapa yang menentang pernikahan anak-anak yang masih belajar ialah, "biarlah muda lagi, belajar lagi, duit poket pun aku yang bagi ada hati nak kahwin" itulah antara alsan yang kerap kita dengar, ya masih muda lagi bagaimana kalau anak itu tak sempat tua? Fahamkan ? Macam mana kalau anak itu di jemput awal oleh Izrail dan sewaktu itu anak anda sedang bercinta dengan kekasih hatinya, niat nak berkahwin tapi dihalang, di sinilah ibu bapa perlu menjawab, sanggupkah anda melihat anak anda dihumban dan diseksa dengan azab Allah? Sedang didunia kalau ada orang yang memukul anak anda pasti anda tidak menerimanya. Dan disaat perhitungan itu mampukan anda menjawab tika anak anda menyatakn 'aku terjerumus ke kancah maksiat bersama teman wanita ku kerana ibu bapaku tidak mengizin aku untuk menikah?' bersediakah anda? Azab Allah itu sangat pedih dan tiada bandingannya.

Pasti saat itu anda terfikir seandainya aku boleh memberikan sedikit kelonggaran apada anak ku untuk menikah dan sedikit bantuan di saat dia belajar dahulu untuk mendirikan rumahtangga, pasti saat ini aku tak perlu melihat anak aku di siksa dan yang penting saat ini bukan aku yang di persalahkan, tetapi ibu bapa saat itu terlambat.

Pejamkan mata dan renungkan api neraka yang dahsyat, dan yang di humban ke dalamnya anak anda, dan saat itu anak anda menyeret anda bersama. Sanggupkah anda menerima siksa itu, sedang didunia ini minyak panas pun begitu menyakitkan apa lagi api neraka Allah? Perlu di ingat juga, maksiat bukan sekadar, berjumpa, berduaan dan menyentuh, lebih dari itu maksiat yang paling di bimbangkan adalah maksiat hati, justeru walaupun anak anda itu seorang al-Hafiz atau Al-hafizah bila keingin untuk berkahwin telah meraka zahirkan bantulah mereka, segerakanlah ia, tiadak ada yang rugi kerana janji Allah untuk membantu mereka yang mendirikan rumahtangga kerana Allah.

Lihatlah pada setiap tindakan dan kelakuan anak-anak jika ada yang tersilap walau kecil perbetulkanlah, jika benar anda sayangkan anak anda jangan di biar api neraka Allah mneyambarnya. Setiap teguran itu buatlah dengan hikmah, kepada ibu bapa yang bimbang anak-anak akan melupakan tanggungjawab terhdap anda setelah mereka menikah, anda silap. Kerana andalah yang menetukan samada mereka bertanggungjawab atau tidak, berdoalah kepada Allah dan bertindaklah untuk mengubah dimensi gejala sosial kepada sifar maksiat. Dan pernikahan jalan yang terbaik, ibu bapa medium yang terbaik.

Bila tertegak Qalam Allah didalam sebuah rumah itu dari sekecil-kecil perkara sehingga ke sebesar-besar perkara ingatlah di situlah kita mencapai maksud kehidupan ia itu menjadi Hamba yang menyembah dzat yang maha kuasa dalam mengenggami redhanya agar kehidupan yang kita bina dinegara abadi dapat meggamit bahagia hakiki.

Wallahu 'alam pician minda sekadar renungan...

07 mac 2006 [http://www.serikandiislam.blogdrive.com]

0 comments:

Sunday, 15 February 2009

menuju hari abadi

Dewasa ini akhbar-akhbar tempatan seolah-olah sebati dengan hidangan masalah akhlak dan aqidah para remaja yang begitu membimbangkan. Sehingga suatu hari terfikir dimanakah aku berpijak? Bukankah ini Negara Islam yang di laungkan apakah wajar berita-berita keruntuhan moral ini semakin popular dan siapa pula yang bertanggungjawab untuk mencantasnya dari akar umbi?

Lebih menyedihkan apabila yang cuba dipersembahkan akhbar hari ini remaja yang terlibat di dalam kancah yang tidak sihat ini bukan setakat mereka yang tidak mempunyai asas agama, tetapi anak-anak yang menuntut ilmu 'ukhrawi ini juga tewas dengan tuntutan nafsu mereka. Mudah untuk kita menyalahkan, tetapi sukar untuk kita hulurkan bantuan. Dengan itu saya mulakan kembara fikran, perhatian dan bacaan untuk telusuri jalan-jalan mereka. Jelas kegagalan manusia untuk berpegang kepada janji yang telah kita buat sebelum didatangkan ke dunia di sisi Allah adalah punca utama.

Sangat menyedihkan apabila jatuh tersungkur di lembah yang tidak sepatutnya baru terdetik hati akan janji yang telah dibuat. Saat itu terasa diri begitu hina, namun ketahuilah Allah maha pengampun. Semoga taubat kita diterima Allah dan semoga langkah ini terus dipimpin oleh Ar Rahman. Jangan sesekali kita lupa bahawa kedatangan kita sebenarnya dihantar dengan manifesto sebagai khalifah.

Justeru segala yang terjadi pasti akan dipertanggungjawabkan. Hakikat sebuah kehidupan adalah untuk menyembah Allah SWT. Sesuai dengan firman Allah dalam Surah Adz-Zariyat:56 Dan tidak aku ciptaklan jin dan manusia melainkan supaya merka menyembahku. Firman Allah ini telah menjelaskan akan arah tuju sebuah kehidupan, betapa sebnarnya kita dalam sebuah perjalanan yang panjang menuju Negara abadi dan kita sbenarnya berada di dalam sebuah persinggahn dalam mengumpul bekalan untuk membina kehidupan yang kekal.

Dalam melalui kehidupan yang sementara ini telah Allah tetapkan landasan yang perlu kita akur dalam menjalani kehidupan ini. Persoalannya apakah kita benar-benar menghayati akan landasan yang telah Allah tetapkan ini? Saya tidak mahu menjawab persoalan ini, tetapi tanyakan pada diri anda akan mendapat jawapannya.

Sekiranya Objektif penciptaan manusia itu di kaji pastinya kita akan merasakn bahawa saat yang tinggal ini tidak mencukupi untuk bertemu dengan kekasih yang abadi. Namun begitu kerana kegagalan manusia dalam menghayati objektif kehidupan yang sebenar ini maka lahirlah pelbagai masalah yang menghambat norma kehidupan masyarakat kita.Nabi SAW telah bersabda, "Berpeganglah pada Al-Quran dan Sunnah nescaya tidak kalian sesat", persoalannya berapa ramai pula yang benar-benar berpegang kepada kedua sumber yang selamat ini?

Jika, Al-Quran dan Sunnah yang menjadi pegangan nescaya tidaklah hari ini kita terpaksa menonton masalah kebejatan akhlak dan aqidah yang megancam para remaja hari ini. Kunci utama kepada segala kema'siatan yang melanda adalah kerana kurangnya amal-Islami itu sendiri dalam diri masing-masing. Kegawatan amala-Islami yang dipraktikan ini berpunca dari ketandusan 'Ilmu, dan jika ini masalah yang kita dapat lihat dalam kelompok masyarakat awam pastilah penyelesaiannya menuntut 'Ilmu dan mengamalkannya. Pun beigtu amatlah menghairankan bilamana terjadinya glombang 'tsunami ma'siat ini dikalangan yang menuntut ilmu 'agama. Pastinya manusia tiadak ada yang maksum, melainkan baginda nabi, tetapi sejauh manakah usaha yang kita untuk mengamalkan 'ilmu yang kita pelajari.

Seperti yang saya nyatakan di awal tadi, kehidupan ini adalah destinasi persinggahan dan segala panduan telah pun dibekalkan kepada kita, Penciptaan manusia adalah bersama fitrahnya. Namun begitu apabila fitrah itu bertukar menjadi fitnah maka siapakah yang harus dipersalahkan? Saya melihat ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam memastikan anak-anak ini dibentuk menggunakan acuan peribadi Quran.

Tanyalah kepada mana-mana ibu, sanggupkah anda melihat anak anda di pukul dengan besi, dihambat dengan dawai-dawai panas dan diseksa? Pasti jawapannya adalah TIDAK, tetapi sayang seribu kali sayang apabila ibu bapa hari ini tanpa sedar sanggup membiarkan anak-anak ini menerima azab yang maha dahsyat di akhirat kelak. Azab Allah itu sangat dahsyat. Tetapi menghairankan apabila ibu dan bapa hari ini seolah-olah menghadiahkan anak ini kepada api neraka itu secara mudah. Tidak saya menyalahkan ibu bapa tetapi kesedaran yang perlu ada di kalangan ibu bapa itu memainkan peranan yang sangat penting dalam memastikan hukum Allah di junjung tinggi.

Kita lihat fenomena hari ini, ibu keluar berjalan dengan anak, si ibu manis dipandang tetapi si anak, Astaghfirullah segala lekuk jelas kelihatan. Bila ditanya kepada ibu, "tak pe lah muda-muda ni lah nak bergaya, kalau dah tua nak bergaya nant orang kata buang tebiat pula" Lihatlah yang dikisahkan apa yang "Orang kata" Tidak terfikirkah kita apa yang Allah kata? Sedari akil baligh anak itu sudah pun wajib ke atasnya untuk menutup 'aurat, dan jika gagal mengikut hukum itu pasti azab yang dijanjikan akan di berikan. Hairan ya, yang dibimbang ibu dan bapa hari ini ialah apa kata orang sedangkan kata orang itu bersifat sementara, dan ia akan berlalu pergi tapi hukum Allah itu PASTI.

Sebelum membeli minyak wangi yang akan di ambil kira ialah baunya, yang kedua tempoh kekalnya minyak wangi itu, kalau ianya bersifat sementara pasti ianya tidak menjadi pilihan dan yang menjadi pilihan pasti yang 'Stay longer'kenapa konsep ini tidak kita aplikasikan dalam hidup? Kenapa dalam urusan yang melibatkan pembentukan kehidupan di akhirat, kita memberatkan urusan sementara, sedangkan sudah pastinya kebahagiaan dan keseronokan di sini buakn jaminan untuk kehidupan yang lebih baik disana.

Perlu kita renungkan bersama. Apabila indeks kemaksiatan yang meningkat ini di teliti persoalan yang timbul, tidak bimbangkah ibubapa melihat anak-anak menuju ke kancah kehancuran, sekali lagi saya tidak menyalahkan ibu bapa tapi saya mahu saya dan anda semua berfikir, sejauh mana usaha atau peranan yang telah kita mainkan sebagai ibu bapa dan ahli masyarakat dalam menangani gejala-gejala yang tidak sihat ini. Dan pastinya sentuhan didikan awal itu memainakn peranan dalam kehidupan seorang anak.

Seingat saya, pada zaman sebelum merdeka perkara utama yang akan dibimbangkan keatas seorang anak gadis yang telah akil balilgh ialah, penguasaan ilmu fardhu 'ain, latihan pengurusan rumah, dan jodoh anak itu. Fenomena mngahwinkan anak di usia yang muda adalah satu langkah yang sangat baik untuk menjauhi kemaksiatan. Malah pernikahan yang dijalankan untuk mengelak dari melakukan dosa kerana takutkan azabAllah diberi pula pahala disisi Allah..Masha Allah. Tidak terkecuali bagi anak lelaki, pastinya ibu bapa sudah pun mendidik anak teruna itu dengan menggalskan beban tanggungjawab dalam uasha mencari rezeki dan bertindak sebagai pemimpin kepada adik-adik yang lain, pun begitu usaha ini adalah untuk mendidik anak itu untuk berifkir secara matang dan menajdikan anak itu lebih bertanggunjawab, maka dengan itulah kita lihat sejarah membuktikan atuk dan nenek kita mendirikan rumahtangga di usia belasan tahun, alhamdulillah bahagia.

Arus kemodenan yang meragut norma kehidupan masyarakat muslim yang positif hari ini telah berjaya mengalihkan pemikiran ibu bapa dalam memastikan anak mereka terarah dalam usaha untuk mengejar kemewahan dan kekayaan. Perbezaan 'orang dulu-orang sekarang' ini sbenarnya telah banyak mendatangkan impak yang negatif dalam masayarakat. Lihat sahaja dek kerana rakus menekan anak-anak untuk menguasai harta dan pangkat, adab dan maruah tergadai.

Alangkah indahnya jika ibu bapa hari ini dengan rela dapat seimbangkan antara tuntutan syara' dan zaman. Ibu bapa hari ini lebih rela melihat anak mereka bercinta di alam kampus berbanding mendirikan rumah tangga. Inilah pemikrian ibu bapa yang kononya mengasihi dan menyayangi anak, tetapi sebaliknya mereka mengahadiahkan anak itu kedalam api neraka Allah.Alasan biasa kita dengar dari ibu bapa yang menentang pernikahan anak-anak yang masih belajar ialah, "biarlah muda lagi, belajar lagi, duit poket pun aku yang bagi ada hati nak kahwin" itulah antara alsan yang kerap kita dengar, ya masih muda lagi bagaimana kalau anak itu tak sempat tua? Fahamkan ? Macam mana kalau anak itu di jemput awal oleh Izrail dan sewaktu itu anak anda sedang bercinta dengan kekasih hatinya, niat nak berkahwin tapi dihalang, di sinilah ibu bapa perlu menjawab, sanggupkah anda melihat anak anda dihumban dan diseksa dengan azab Allah? Sedang didunia kalau ada orang yang memukul anak anda pasti anda tidak menerimanya. Dan disaat perhitungan itu mampukan anda menjawab tika anak anda menyatakn 'aku terjerumus ke kancah maksiat bersama teman wanita ku kerana ibu bapaku tidak mengizin aku untuk menikah?' bersediakah anda? Azab Allah itu sangat pedih dan tiada bandingannya.

Pasti saat itu anda terfikir seandainya aku boleh memberikan sedikit kelonggaran apada anak ku untuk menikah dan sedikit bantuan di saat dia belajar dahulu untuk mendirikan rumahtangga, pasti saat ini aku tak perlu melihat anak aku di siksa dan yang penting saat ini bukan aku yang di persalahkan, tetapi ibu bapa saat itu terlambat.

Pejamkan mata dan renungkan api neraka yang dahsyat, dan yang di humban ke dalamnya anak anda, dan saat itu anak anda menyeret anda bersama. Sanggupkah anda menerima siksa itu, sedang didunia ini minyak panas pun begitu menyakitkan apa lagi api neraka Allah? Perlu di ingat juga, maksiat bukan sekadar, berjumpa, berduaan dan menyentuh, lebih dari itu maksiat yang paling di bimbangkan adalah maksiat hati, justeru walaupun anak anda itu seorang al-Hafiz atau Al-hafizah bila keingin untuk berkahwin telah meraka zahirkan bantulah mereka, segerakanlah ia, tiadak ada yang rugi kerana janji Allah untuk membantu mereka yang mendirikan rumahtangga kerana Allah.

Lihatlah pada setiap tindakan dan kelakuan anak-anak jika ada yang tersilap walau kecil perbetulkanlah, jika benar anda sayangkan anak anda jangan di biar api neraka Allah mneyambarnya. Setiap teguran itu buatlah dengan hikmah, kepada ibu bapa yang bimbang anak-anak akan melupakan tanggungjawab terhdap anda setelah mereka menikah, anda silap. Kerana andalah yang menetukan samada mereka bertanggungjawab atau tidak, berdoalah kepada Allah dan bertindaklah untuk mengubah dimensi gejala sosial kepada sifar maksiat. Dan pernikahan jalan yang terbaik, ibu bapa medium yang terbaik.

Bila tertegak Qalam Allah didalam sebuah rumah itu dari sekecil-kecil perkara sehingga ke sebesar-besar perkara ingatlah di situlah kita mencapai maksud kehidupan ia itu menjadi Hamba yang menyembah dzat yang maha kuasa dalam mengenggami redhanya agar kehidupan yang kita bina dinegara abadi dapat meggamit bahagia hakiki.

Wallahu 'alam pician minda sekadar renungan...

07 mac 2006 [http://www.serikandiislam.blogdrive.com]

No comments: